LGS'ye Nasıl Hazırlanırız

LGS'ye Nasıl Hazırlanırız

25.10.2021 946

LGS Sınavına Nasıl Hazırlanmalı?

Okulların açılması ile birlikte tekrardan bir sınav marotonunun içerisine girdik. Peki biz şimdi ne yapmalıyız ? Nereden başlamalıyız ? Nasıl çalışmalıyız? Geç mi kaldım ? Yeni Nesil soruları nasıl çözeceğim ?...kafamızda bunlar gibi bir sürü soru olabilir.. O aman ne yapıyoruz, öncelikli olarak LGS KELİMESİ ile barışıyoruz ve bu LGS kelimesine olumlu duygular yüklüyoruz...peki biz bu LGS YE NASIL HAZIRLANACAĞIZ...

Hayatın her alanında Spor,Sanat,Eğitim gibi başarılı olmak için disiplinli ve sistemli çalışmak çok önemlidir. LGS'ye iyi bir şekilde hazırlanmanın yoluda disiplinli ve sistemli çalışmaktan geçmektedir. Sadece ders çalışmak ve test çözmek bu sınavı kazanmaya yetmez. Günlük çalışma planı, düzenli soru çözme ve kitap okuma alışkanlığı kazanmamış öğrencilerin LGS'de başarılı olup iyi bir liseye yerleşme yüzdeleri çok düşüştür.. LGS'ye hazırlık süreci; özveri, mücadele, hedef odaklı çalışma, devamlılık ve en önemlisi emek ister.Peki sizler bu sürece girmeye hazırmısınız, öncelikli olarak bunu İSTEMENİZ gerekmektedir. İsteyip ,kendinize bir hedef belirleyip,o hedef doğrultusunda sistemli ,disiplinli çalışmaya hazırmıyız çocuklar....

 Tabiî ki  Bu süreçte sadece öğrencilere değil ailelere ve okula da büyük sorumluluklar düşer. Okul ve aile işbirliği içinde öğrenciyi doğru bir şekilde yönlendirip takip ederek, öğrencinin pes etme psikolojisine girmesine engel olmalıdır. Çünkü sınav zamanı yaklaştıkça stres, kaygı ve başaramama korkusu artar ve öğrenci bu duygu durumları ile baş edemeyebilir. Bu noktada okulumuz öğretmenleri ve  rehberlik servisi olarak biz öğrencilerimizin yanında, destekçisi olacağız...

 

Yeni Nesil Sorular ile LGS hazırlık için iki nokta çok önemlidir.

 

Yeni nesil soru; sadece bilgiyle çözülemeyen, bilginin yanında konunun özünü bilip, o konu hakkında mantık yürütmeniz gereken ve olabildiğince hayatın içinden örneklerle oluşturulan sorulara denir. LGS de TEOG sisteminde klasik soru dediğimiz sadece bilgiyle yapılan kısa sorular yerine bu tarz sorular sorulmaktadır. O yüzden öğrenciler biraz daha fazla zorluk çekmektedirler. Önceden çalışmak yeterli olabiliyorken şimdi doğru çalışmak sizi hedefinize ulaştıracaktır. İlk başta soruların uzun ve hayatın içinden olması öğrencilerin dikkatini bozabilir ve soruyu tam olarak anlamayabilirler ama doğru seviye tespiti yapılıp ona uygun kaynak kitap seçimi yapılırsa öğrencinin başarısı arttığı görülecektir

Burada hazırlanırken dikkat edilmesi gereken  Birinci nokta öncelikle olması gereken konuların mantığını kavramaktır. Amaç konuları ezberlemek değil konularının mantığının zihinlere yerleştirilmesi olmalıdır. Bunun sebebi ise o konu ile ilgili her çeşit soruya hazır olmaktır. LGS'de soru içerikleri her zaman değişkenlik gösterir ve sorulara farklı bakış açılarıyla bakmak gerekir. Çünkü sınav soruları eskisi gibi sadece bilgiye dayalı değil aynı zamanda yorumlama, analiz etme ve konu hâkimiyeti gerektirir. Bunlara sahip olan bir öğrenci, soru hangi yönden gelirse o soruyu rahatlıkla çözer. İkinci önemli nokta ise tekrar yapmaktır. Birçok öğrenci tekrar yapmaktan hoşlanmasa da o gün içerisinde işlenilen dersin 15 dakikalık tekrarının yapılması beynin öğrenme işlevini tam anlamıyla gerçekleştirmesini sağlayacaktır. Tekrar yapılmadığı zaman bilgiler geçici hafızadan kalıcı hafızaya geçemeyecek ve o bilgi zaman içerisinde unutulacaktır. Konu çalışıp, tekrar yapıldıktan sonra çözülen testlerde başarı oranının arttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Yeni Nesil Soruların içerikleri;

·         Okuduğunu anlama ve yorumlama

·         Problem çözümü

·         Sonuç çıkarma

·         Analiz yapma ve eleştirel düşünme

·         Bilimsel sorular ve öğrencilerin becerilerini ölçecek sorular şeklindedir.

MEB'in böyle bir sistem getirme amacı ise ezbere dayalı öğrenmenin ötesine geçerek öğrencilerin kalıcı öğrenmeler sağlamasıdır. Bu nedenle öğrenciden okuduğu metni anlamasını ve algılamasını, yorumlamasını ve sonuç çıkarmasını istiyor. Ezber yapıp sınavda başarı sağlamak bu noktada imkânsıza yakın oluyor. Hangi sistem olursa olsun başarı istiyorsak azimli bir şekilde çalışmalıyız. Fakat her zaman sadece ders çalışmak yeterli olmaz. Bir metni anlama ve algılama, derinlemesine analiz edip yorumlama gibi bazı özellikler sadece ders çalışıp test çözmekle elde edilmez.

Yeni Nesil Soruları Çözme Taktikleri

Yeni nesil sorular nasıl çözülür? Öncelikli olarak hepinizin bildiği yeni nesil ile ilgili sorular uzun olacak. Hepiniz artık uzun uzun paragraflar okuyacağız. Grafik soruları karşımıza gelip, bunları bizlerden yorumlamamızı istiyecekler. Hepimiz artık bu konularda hemfikiriz. Bizler yeni nesil soruları gündelik hayatta ilişkilendirerek, analiz yapma, yorumlama gibi becerilerimizi kullanmak durumunda kalacağız. Şimdi gelin: Konuyu anlıyorum ama yeni nesil soruları yapamıyorum diyenler için, yeni nesil soruları derS ders nasıl çözeceğimiz hakkında birtakım ipuçlarına bakalım.

Türkçe dersi için yeni nesil soruları çözerken karşımıza uzun uzun paragraflar çıkacak. İşte burada hızlı okuma ,okuduğunu anlama,yorumlama becerimizi ölçecekler. Bunun yanında tabi ki dil bilgisi becerimizi de ölçecekler. Yani sadece bilgiyi ölçmekle kalmayıp,bu bilgiden yola çıkarak nasıl yorumladığımızı analiz edecekler.

Matematik dersine geldiğimizde sayısal ağırlıklı soruların olduğunu görüyoruz. Bu sorular kesinlikle sizi korkutmasın. Bu soruları anlayıp, adım adım çözersen aslında çok kolay çözüme ulaşabilirsin. Sadece bazen çok fazla işlem yapmamız gerekebilir. Sadece bu noktada işlem yaparken işlem hatası yapmamaya dikkat etmelisinizMatematikte netlerin artmayışı size endişe vermesin çünkü matematik sabır işidir ve zaman ister. Soru tarzlarına alışıldığı takdirde ve yeteri kadar soru çözüldüğünde netlerin artışı da görülecektir

Fen dersinde deney ve gözleme dayalı sorular olacak. Sen bu deneylerden, gözlemlerden yola çıkarak aynı zamanda bilgini de kullanarak yorumlamalar yapacak ve sonuca ulaşacaksın.

İnkılap dersinde bazen sana yukarıda bilgiyi verip, bu bilgiden yola çıkarak yorumlama, analitik düşünme becerini kullanıp sonuca ulaşman istenecektir.. Bazen de uzun paragraflar verilip, buralardan çıkarımlarda bulunman istenecektir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde, aynı İnkılap tarihi dersi gibi bazen paragraflardan yola çıkarak sonuca ulaşmanı, bazende sana bilgiler verip çıkarımlarda bulunmanı isteyecekler. Bilgiye dayalı eşleştirme soruları da din kültürü soruları arasında yer almaktadır.

İngilizce dersine baktığımızda, söylememiz gereken en önemli nokta kelime ezberi yapmamız gerekmektedir.. Kelime bilgin çok olduğu sürece İngilizceden korkmak için hiçbir nedemiz yok.

Soruların uzun ve farklı olması öğrencileri üzmemelidir çünkü çalışan öğrenci için bu bir avantajdır. Zor soruları sadece doğru çalışan öğrenciler yapabileceği için ayrım daha net olacaktır.

 

Yeni Nesil Sorular Çözmende Yardımcı Basit İpuçları

1. Kitaplardaki örnek soruları mutlaka çöz. Çözemesen de doğru çözüm yollarına mutlaka bak.

2. Süre sınırlaması yapma.

3. Sorulardaki önemli yerlerin altını çiz. Fakat çok abartma.

4. Soru çözme ve hızlı okuma pratiği geliştir.

5. Bir konuyla alakalı farklı yayınların sorularını çöz.

6. Çözdüğün deneme/testlerdeki, hatalarına göz at ve bu konulara geri dönüp, eksikliklerini tamamla.

7. Yaptığın yanlışlara odaklanıp moralini bozma. Doğrusunu öğrenip, kendini geliştir.

8. Ve asla vazgeçme.

LGS YE HAZIRLANAN ÖĞRENCİYE DUYGUSAL OLARAK NASIL YAKLAŞILMALI

 "BU SINAV GELECEĞİN" DEMEYİN: Sınavdaki başarısını gelecekteki başarısı ile eş tutmak öğrencilerin üzerindeki baskıyı artırıyor. Anne babalar sınav hakkında konuşurken; "Bu sınav geleceğin için çok önemli, çok çalışmalısın!", "Böyle gidersen istediğin okula gidemeyeceksin" gibi söylemlerden kaçınmalı. 

·  ÇOCUKLARINIZIN      RAHATLAMASINA İZİN VERİN: Bazen öğrencilerin çalışma  temposu onları yorabilir, performanslarında değişimler olabilir. Böyle durumlarda çok iyi gözlemci olup,çocukların sessiz mesajlarınıda görmemiz gerekir,onlar davranışları ile bize mesaj verirler,bu dönemde özellikle ebebeynleri tarafından anlaşılmak ,dinlenilmek isterler. Bunu hissettiğimiz zamanlarda, çocugunuza zaman ayırın ve onları dinleyin. Onların dinlenme, farklı aktiviteler yapma, sosyalleşme ve arkadaşları ile vakit geçirme gibi ihtiyaçlarını görmek ve bunlara olanak sağlamak onlara iyi gelecektir.

·   SADECE   BAŞARILARINI DEĞİL, ÇABALARINIDA ALKIŞLAYIN: Çocuklar, en çok anne babalarını mutlu etmek ve gururlandırmak isterler. Onlardan aldıkları olumlu geri bildirimler ile kendilerini daha iyi hisseder ve güçlenirler. Bu nedenle; anne ve babalar, çocuklarının sınava hazırlanırken sergilediği doğru davranışları onlarla paylaşmalı, gösterdikleri çabaya vurgu yapmalı, onları yüreklendirmeli.

  EMPATİ KURUN: Gelişimsel ve yaş dönemi özelliklerini dikkate alarak davranmak, anlayış göstermek, büyümenin getirdiği bazı zorluklarla baş edebilmelerine destek olmak; onların kaygılarını azaltacaktır. 

·       OKULLARI TANITIN: Çocukların ilgi ve yeteneklerine uygun lise hedeflerini belirlemelerine, okullar hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olabilirsiniz.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

LGS SINAVINDA BAŞARIYI YAKALAMAK İÇİN NELER YAPALIM...

9 Adımda LGS Sınavında Başarıyı Yakalayın1 - Ders çalışma ortamınızı düzenli tutun ve odaklanmanızı engelleyecek olan tüm kalabalık unsurlardan uzak durun. Gereksiz olan her şey dikkat dağınıklığı yaratacak ve Konsantrasyonunuzu bozacaktır.Ders çalışmaya başladığınız zaman tüm ilginizi konunun üstüne vermeniz gerekir. Telefonunuzu, bilgisayarınızı vb. ders dışı araç-gereçleri yanınızda bulundurmayın. O sırada gelen bir mesaj bile farkında olmadan saatlerinizi çalabilir. Unutmayın,sınava hazırlanma sürecinde  zaman bizim için çok değerli.

        2- Planlı ve programlı çalışın.

Her öğrencinin kendine özel kişisel ders çalışma programının olması gerekmektedir. Eksiğiniz olan dersleri ve konuları belirleyip hedef odaklı çalışmamız gerekmektedir. Tüm derslere birden yüklenmek yerine, bir sözel bir sayısal şeklinde çalışarak beynimizin farklı loblarını çalıştırmamız gerekir. Hem bu şekilde çalışarak farkında olmadan aktif dinlenmede sağlamış olacağız. . Her gün hangi dersi, hangi konuyu ve kaç saat çalışacağınızı programlayın. Düzenli çalışma alışkanlığı edinin, bu alışkanlığı bütün yıl aynı düzeyde devam ettirmeyin, her zaman arttırarak çalışın. . Bazen ders çalışmaya başladığımızda canımız istemez ve motivasyonumuz düşük olduğu için çalışsak da verim alamayız. Ama yine de bu durumun sizi negatif yönde etkilemesine izin vermeyin. Biraz çıkın hava alın, müzik dinleyin veya neden keyif alıyorsanız vaktinizin ufak bir bölümünü ona ayırıp enerjinizi yükselttikten sonra dersin başına geçin. Siz de göreceksiniz ki motive olmuş bir çalışma sağlayacaksınız.

 

 

         3- Ders çalışma tekniklerini kullanalım.. Eğer bir ders için 1 saat çalışma sağladıysanız mutlaka 10 dakika mola verin ve bu mola zamanında ders ile alakalı bir şey düşünmeyerek beyninizi dinlendirin. Ders çalışma sürelerini yavaş yavaş arttırın. Bir anda kendinize yüklenip uzun saatler çalışmalar sağlarsanız o ders size zor ve sıkıcı gelebilir. Öğrenmeden keyif alarak çalışma sağlayın. Zorlandığınız bir ders veya konu varsa ondan kaçmayın, aksine üzerine gidin, mücadele edin. Çünkü öğrenemeyeceğiniz hiçbir ders yoktur, daha az çalışma ve daha az ilgi gösterme vardır. Biz inanıyoruz ki özverili bir şekilde o dersi çalışırsanız kısa sürede zorlandığınız ders korkulu rüyanız olmaktan çıkacak ve sizin için kolay hale gelecektir.

4-Korkularınızın üstüne gidin... özellikle soru çözerken mutlaka çözdüğünüz soruları kontrol edin, açıklamalı ve işlemli soru çözmeye özen gösterin. Yanlışlarınızı doğru cevaba bakmadan mutlaka tekrar çözün. Yapamadığınız soruları öğretmeninize sorup çözümünü öğrenin ve hatta sorduğunuz soruyu daha rahat anlayabilmek için aynı konudan farklı kaynaklardan yararlanarak sorular çözün. Birkaç farklı şeklini gördüğünüz sorular ile daha rahat mantığını kavramış olacaksınız.

5 –Geçmiş yıllarda LGS'de çıkmış soruları, MEB tarafından yayınlanan örnek soruları ve ders kaynaklarındaki soruları çözmeye çalışın. Çünkü sınavlarda bu sorulara benzer sorularla karşılaşacaksınız. Hazırlıklı olmakta fayda var.

6- Sosyal medyada vakit öldürmeyin. Pandemi sürecinde sosyal medya kullanımı, oyun oynama ve televizyon izleme saatleri oldukça artış gösterdi. Teknolojik aletlerin kullanımına sınır konulmalı, zaman doğru kullanılmalıdır.

7 - Sağlıklı ve dengeli beslenin, düzenli kahvaltı yapmaya özen gösterin. Vücudumuzun özellikle beynimizin çalışırken enerjiye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Abur cubur tüketiminden uzak durmaya çalışın.

Biz biliyoruz ki sıkı çalışma ile açılmayacak kilit yoktur. Her zaman bilginin gücüne güvenin. Hayallerinizi gerçekleştirip bir gün istediğiniz o noktada olmak istiyorsanız tek yapmanız gereken bu süreçleri iyi değerlendirmek ve verimli kullanmaktır. Zaman gelecek zorlanacaksınız, çıkış noktası bulamayacaksınız ama korkularınızın üstüne gittiğinizde bir gün mutlaka aydınlığa ulaşacaksınız. Kariyer dolu bir hayat, mutlu hissettiğiniz bir işte çalışmak istiyorsanız hayallerinizi gerçekleştirmek için bu basamakları uygulamanız gerekiyor. Biz size inanıyor ve güveniyoruz. Yapabileceklerinizden çok daha fazlasını yapacağınızı da biliyoruz. Yeter ki sizde kendinize inanın ve başarmanın ne kadar güzel bir his olduğunun farkına varın.